Horizontale barrière tegen opstijgend vocht

Optrekkend vocht

De oorzaak

Een horizontale barrière voorkomt het binnendringen van vocht uit de grond. Anders dringt het water ongehinderd in een bouwdeel binnen en wordt tegen de zwaartekracht in door het capillaire effect naar boven getransporteerd. Vooral keldermuren kunnen het zo opgenomen vocht niet kwijt en blijven permanent vochtig. In oude gebouwen zijn de afdichtingen vaak niet meer functioneel door ouderdom, of ze ontbreken volledig. Het muurwerk ligt vaak tegen de permanent vochtige grond zonder enige bescherming. Maar zelfs in nieuwe gebouwen is de waterdichting vaak gebrekkig, zodat het absoluut noodzakelijk is verbeteringen aan te brengen om opstijgend vocht definitief te voorkomen. Vochtig muurwerk verliest zijn belangrijke warmte-isolerende eigenschappen en kan, in het ergste geval, leiden tot schimmelgroei en schade aan de structuur van het gebouw en het meubilair.


novusan schemagrafik keller

Hydrofobe horizontale barrière

De oplossing

Om natte muren ten gevolge van opstijgend vocht te voorkomen, is een goed werkende horizontale barrière, ook wel dwarsafdichting genoemd, onontbeerlijk. Met het BKM.MANNESMANN systeem kan zo’n horizontale barrière achteraf in het muurwerk worden ingebouwd. Door middel van een injectieproces van binnenuit, zonder de noodzaak van kostbare graafwerkzaamheden. De horizontale barrières van BKM.MANNESMANN hebben een extreem lange levensduur in vergelijking met andere methoden op de markt en vormen een veilige en permanente barrièrelaag in het muurwerk. Een latere horizontale barrière kan worden aangebracht in elk soort muurwerk waarin capillair vochttransport plaatsvindt.


novusan schemagrafik trockener keller

Algemeen

Injectie via boorgaten bewijst al jaren zijn nut om achteraf barrières tegen vocht in een bouwdeel aan te brengen. BKM.MANNESMANN is gespecialiseerd in de produktie en verwerking van organische produkten die op deze wijze worden ingebracht en een betrouwbare barrière vormen tegen opstijgend vocht of dwarse vochtdoorslag in mineraal muurwerk. Een polymeer opgelost in hoogzuivere paraffineolie zorgt voor een waterafstotende laag in de poriën van het bouwmateriaal.

novusan horizontalsperre vorbereitung

Toepassing

Het materiaal wordt in het onderdeel geïnjecteerd door middel van injectie onder lage druk. Daartoe worden gaten geboord onder een hoek van ongeveer 45°. Afhankelijk van de staat van het muurwerk en het gekozen product, worden de gaten in de muur geboord met tussenruimten van 12,5 tot 25 cm. Een daaropvolgende horizontale barrière wordt in het onderste gedeelte van de muur aangebracht, maar kan ook boven het maaiveld worden geplaatst, b.v. in een plint, om de begane grondvloer te beschermen tegen de migratie van opstijgend vocht.

horizontalsperre

Werkingswijze

De paraffineolie zorgt voor de verdeling van het materiaal tot in de fijnste scheurtjes en poriën. Na injectie in het muurwerk verdampt het geleidelijk weer volledig. Aan het einde van de reactietijd van ca. 3 weken is er een permanent waterafstotende polymeerfilm op de poriewanden van het muurwerk, vergelijkbaar met een vernis. Het materiaal is niet oplosbaar in water en verspreidt zich in volledig met water verzadigd muurwerk. Door zijn aard en eigenschappen mengt het zich ook niet met het poriënwater dat in de poriën van het muurwerk aanwezig is. Door de lagere oppervlaktespanning wordt het overtollige water uit de haarvaten verdreven door de capillaire druk die ontstaat.

Beveiliging

BKM injectieproducten worden geproduceerd onder de strengste kwaliteitsvoorwaarden en worden voortdurend getest op constante kwaliteit en productuitmuntendheid. BKM.MANNESMANN AG heeft hiertoe eigen productnormen gedefinieerd die in heel Europa geldig zijn en staat garant voor de conformiteit ervan met de naam BKM.MANNESMANN. Dit betekent dat elke klant er zeker van kan zijn dat hij altijd alleen de beste kwaliteit ontvangt en gebruikt. Certificeringen door onafhankelijke laboratoria voor materiaalonderzoek vormen een belangrijk onderdeel van het kwaliteitsbeheer bij BKM en zijn verkrijgbaar bij diverse instituten.

BKM.MANNESMANN Garantie
AustriaSwitzerlandDutchSpainEnglishGerman