Gevelbescherming

Doorweekte gevel

De oorzaak

Zonder gevelbescherming zijn buitenmuren permanent blootgesteld aan de weersomstandigheden. In de loop der jaren kunnen regen, temperatuurschommelingen en fel zonlicht een schadelijk effect hebben op de gebruikte materialen. Als een gevel voortdurend meer vocht opneemt dan hij weer kan afgeven, kan dit schade van uiteenlopende aard in de hand werken en de waarde van een gebouw drastisch doen dalen. Het is van essentieel belang om gevels tegen vocht te beschermen. Ontbreekt een dergelijke bescherming, dan kan dit tot aanzienlijke schade leiden. Als water in het materiaal dringt en niet goed meer kan opdrogen, kan vorstschade ontstaan. Afbrokkeling van gips is het resultaat. Maar de warmte-isolerende eigenschappen van de buitenmuren worden ook aangetast als ze doorweekt zijn. Bovendien treedt op een vochtige bepleisterde gevel zeer snel vervuiling op, die ook het aanzicht van een gebouw aantast.


Schimmelentstehung durch äußere Umwelteinflüsse.

Gevelbescherming

De oplossing

De oplossing is een gevelbescherming / gevelhydrofobische coating van BKM. De hele gevel wordt gereinigd en daarna wordt het waterafstotende materiaal aangebracht. Het hydrofobeert het gehele oppervlak van de gevel en maakt het onmogelijk dat bijvoorbeeld slagregen verder in de gevel doordringt. Tegelijkertijd blijft het oppervlak diffuus. Een op deze wijze behandelde gevel behoudt gedurende vele jaren zijn uiterlijk en zijn hoofdfunctie.
doel: het buitenmuurlwerk beschermen tegen schade veroorzaakt door binnendringend vocht.


Fassadenschutz

Algemeen

Schade aan de gevel van het huis is vaak de oorzaak van een aanzienlijk waardeverlies van uw huis. Kijk uit naar scheuren in het pleisterwerk of muurlwerk, ze kunnen vele oorzaken hebben. Bouwfouten, vorstscheuren, krimpscheuren of scheuren ten gevolge van bouwverzakkingen zijn veel voorkomende oorzaken van dergelijke schade aan de gevel van het huis. Scheuren in de gevel van een huis zijn namelijk ernstige constructiefouten die koste wat het kost moeten worden hersteld. De scheuren in de buitenhuid van een gebouw zijn zwakke punten die koudebruggen vormen, vocht absorberen en de statica van het hele huis kunnen beïnvloeden.

I

Vooral in het plintgedeelte kan drukkend water van buitenaf door de kieren binnendringen, en vorst of zouten kunnen verdere schade veroorzaken.
Verweerde pleister- en voegmortel of bouwmaterialen met een van nature hoge porositeit (bv. met de hand gegoten klinkers, zachtgebakken veldbakstenen, enz. De typische gevolgen op de binnenoppervlakken zijn loslatend behang en schimmelvorming. Zij beginnen altijd waar andere effecten, zoals de geometrische koudebrug van een hoek van een huis, een ondersteunend effect hebben.

II

Buitenoppervlakken, daarentegen, vertonen de bekende uitbloeiingen. Door de geveloppervlakken te hydrofoberen, wordt de absorptie van regenwater voorkomen en wordt het probleem verholpen.
Voor het hydrofoob afdichten van gevels of soortgelijke bouwelementen omvat het BKM.Mannesmann assortiment diverse producten. Het gaat om diep impregneermiddelen op basis van buitengewoon duurzame speciale kunststoffen die volkomen onschadelijk zijn, d.w.z. dat zij niet verdampen of uitgassen en geen andere onaangename neveneffecten hebben op mensen, huisdieren of het milieu. Het toepassingsgebied van dit bouwbeschermingsmiddel is het hydrofoberen (waterafstotend impregneren) van absorberende, vooral silicaathoudende bouwmaterialen (b.v. baksteenproducten, pleisters, mortels, beton, enz.) waarbij de waterdampdoorlaatbaarheid gehandhaafd moet blijven.

III

Aangezien de poriën van het bouwmateriaal niet worden afgesloten, blijft de waterdampdoorlaatbaarheid (het zogenaamde ademend vermogen) van het bouwmateriaal behouden. De toepassing bij uitstek is dan ook in de bouwsector, waar het binnendringen van regen- en spatwater moet worden voorkomen. Het gevolg is dat de muren uitdrogen en de oppervlakken lang schoon blijven, omdat er geen regenwater wordt geabsorbeerd en er geen vuil naar binnen wordt gespoeld. Ook de thermische isolatie van de muur wordt verbeterd, aangezien vochtige bouwmaterialen – afhankelijk van hun watergehalte – een soms aanzienlijk lagere thermische isolatie hebben dan droge. Het diep indringende product van BKM.Mannesmann AG zorgt bouwtechnisch voor interessante effecten. Zo worden bijvoorbeeld kalkuitbloeiingen op klinkergevels, algen-, schimmel- en mosaantastingen en vorstschade voorkomen.

Eine Fassade wird durch einen BKM Fassadenschutz hydrophobiert. Fassadenhydrophobierung

Toepassingsgebieden

Met uitzondering van gips zijn alle minerale en absorberende ondergronden, d.w.z. alle bouwmaterialen waarin water kan doordringen, geschikt voor impregnatie (gevelbescherming). Deze omvatten, onder andere:

Poreuze klinker en hardgebakken klinker | Kalk en kalkzandsteen | Cellenbeton | Zichtbeton | Gevelpleister | Zandsteen | Voegenmortel

De hydrofobe coating kan worden aangebracht als oppervlaktebescherming op nieuwe dispersie- en minerale verflagen, waardoor de duurzaamheid van de verflaag aanzienlijk wordt verhoogd.

Schimmelbildung im Wohnraum.
Fassadenhydrophobierung (Perleffekt)
AustriaSwitzerlandDutchSpainEnglishGerman